Vlerick Business School

 Hybride werken heeft ondertussen een plek op bijna elke werkvloer. Maar terwijl jonge talenten en doorwinterde professionals hoge verwachtingen hebben, zijn de meeste werkgevers nog op zoek naar de juiste oplossing. Voor hen blijven nog veel twijfels en grijze zones. Bovendien hebben technologieën die hybride werken mogelijk maken vaak ook een negatieve impact op het functioneren en welbevinden van mensen. Om hybride werken optimaal te organiseren, is transparantie en  goede workforce management tools nodig, vertelt professor Dirk Buyens van Vlerick Business School.

Hybride werken blijft, workforce management wint aan belang

Hybride werken blijft, workforce management wint aan belang extra image 1
Hybride werken blijft, workforce management wint aan belang extra image 2
Hybride werken blijft, workforce management wint aan belang extra image 3

Hybride werken: duidelijkheid, verbindende werkomgeving en workforce management

Ieder jaar organiseert Vlerick Business School haar Vlerick HR Day, hét event voor hr-professionals in de Benelux. Als ontwikkelaar van hr- en workforce management oplossingen is Syntegro partner van dit evenement. Daarom gaf professor Dirk Buyens samen met Syntegro een interactief webinar rond de toekomst van hybride werken. Hierin concludeerde hij dat bijna iedereen vandaag hybride werkstrategieën implementeert en dit in de toekomst ook zal blijven doen. Hybride is here to stay. Tegelijk kampen de meeste bedrijven nog met de vele uitdagingen die hiermee gepaard gaan, zoals het organiseren van een optimale bezetting en garanderen van een kwalitatieve klantenservice en werknemerswelzijn.

De oplossing volgens professor Buyens? Duidelijkheid in flexibiliteit. Of een gedragen code of conduct die streeft naar flexiclarity. Daarvoor is ondersteuning nodig van een kantooromgeving die connectie faciliteert en workforce management software die hybride werken organiseerbaar maakt.

Enkele cijfers op een rijtje

Hybride werken verwijst naar een combinatie van in-office en remote werken en is dus flexibel, in tijd en in plaats. Onderzoek laat zien dat zowel jonge als ervaren professionals er graag gebruik van maken.

In zijn seminarie toonde professor Buyens enkele veelzeggende cijfers:

  • 87% van de werknemers over de verschillende generaties heen wil meestal remote werken;
  • meer dan 50% van de organisaties verwacht dat hun werk in de toekomst voor meer dan de helft hybride zal gebeuren;
  • 97% van de kandidaten die al hybride of remote werken, wil dat in een nieuwe job ook zo houden;
  • 68% van de kandidaten die in-office werken, wil graag overschakelen naar hybride of remote strategieën in een nieuwe job.

Worstelen met hybride werken

De brede toepassing en populariteit van hybride werkstrategieën hebben volgens professor Buyens een grote invloed op hoe we kantoren gebruiken, leren, vrijheid en verantwoordelijkheden nemen en persoonlijk welzijn benaderen.

Onderzoek leert ons dat we intensiever werken, minder afgeleid zijn en leven en werk beter kunnen balanceren. Daarnaast maken werkgevers en -nemers zich zorgen over sociale isolatie en welzijn. Bovendien geven ze aan dat communicatie en het afstemmen van team- en taakgerelateerde processen bewaakt moeten worden.

Ook tijdens het webinar waren de meningen van de deelnemers over de impact van hybride werken vaak verdeeld. Zo was er geen eensgezindheid over:

  • de invloed ervan op de kwaliteit van dienstverlening;
  • de stelling of een toename van flexibele strategieën ook een toename van de werkdruk van collega’s op de werkvloer met zich meebrengt;
  • de invloed van nieuwe communicatietechnologieën op de concentratie van medewerkers;
  • de toenemende polarisatie tussen mensen die hybride kunnen werken en zij die dat niet kunnen.

Conclusie? Bedrijven worstelen nog met hybride werken en hebben vragen over hoe ze dit optimaal organiseren.

Duidelijkheid in flexibiliteit

Volgens professor Buyens ligt (een deel van) de oplossing in het vastleggen van een “code of conduct on working in the New Normal that strives for flexiclarity”.

In zo’n flexiclarity code bepaal je afspraken en regels rond hybride werken. Hoe organiseer je meetings? Voor welke zaken kom je naar de werkvloer? Hoe richt je je kantoor in en hoe gebruik je het? Welke tools gebruik je voor afstandswerk? Wat doe je met kosten enzovoort?

Dit beleid faciliteert samenwerking en creëert gelijkheid, eerlijkheid en transparantie. Het maakt het managen van pieken in werkbelasting eenvoudiger, is een belangrijk instrument in employer branding en een krachtig middel om conflicten te vermijden.

Workforce management software voor optimaal hybride werken

Hybride werken begint dus bij een duidelijk beleid. Maar volgens professor Buyens heb je daarnaast ook een werkomgeving nodig die connectie mogelijk maakt wanneer mensen op de werkvloer aanwezig zijn. Zo bevorder je teamprocessen en de bedrijfscultuur.

Daarnaast speelt ook workforce management software een belangrijke rol. De software van Syntegro biedt een oplossing bij het implementeren van hybride werkstrategieën en zorgt voor flexiclarity. De basis daarvoor zijn eenvoudige processen en transparante communicatie.

Het resultaat is een performante software die zich aanpast aan jouw organisatie en processen en die een goed beleid ondersteunt en faciliteert. De technologie doet dat door het managen van pieken en werkbelasting te vereenvoudigen, aanvragen voor thuiswerken, verplaatsingen en vakanties te automatiseren, kosten te registreren en veel meer.